Design ditt nye hjem - Sandnes Tomteselskap

Design ditt nye hjem

Publisert
Del artikkelen

Skal du kjøpe bolig, eller har du allerede kjøpt? En stor del av gleden ved et nytt sted å bo er å få innrede det for aller første gang.

Kanskje du til og med har begynt å legge planer for hvordan du vil ha det lenge før du tenker på å kjøpe. Her får du noen tips hentet fra noen velvalgte design-prinsipper for å krydre hjemmet ditt med de små, men viktige detaljene.1. Tenk oddetall

Vi mennesker liker ting som er i balanse, men de trenger ikke nødvendigvis være symmetriske. Når du setter ting i par blir det fint og symmetrisk, men dersom du samler tre ting blir det med ett visuelt spennende. Regelen er at det bør være noe som linker tingene sammen. Du kan for eksempel sette tre like vaser i forskjellig størrelse satt sammen, eller du kan legge noen puter i forskjellige mønstre eller forskjellig stoff i sofaen.
2. Finn rommets hovedattraksjon

Kanskje du har en spesielt fin sofa du vil vise frem? Da er den et naturlig fokuspunkt i stua di. Forsøk å arrangere møblene og interiøret slik at blikket ledes mot det punktet du aller mest ønsker å vise frem. Har du ingen slike ting, kan du eksperimentere med å male én vegg i en annen farge.3. White space

Designere bruker rommet rundt et element like mye som selve elementet. Ett enkelt bilde på en ellers hvit vegg gir akkurat det bildet mye oppmerksomhet. Dersom du har noe du har ekstra lyst til å vise frem (se punkt 2), er det svært effektivt å la det være mye rom rundt de tingene. Det er her prinsippet «less is more» kommer fra.
4. Lys

Lys får ufortjent lite oppmerksomhet i mange hjem. Vi kjøper en rad spotter, og det er det. Noen moderne hjem har spotter nedfelt i taket, og får dermed alt lys de trenger. Men lys er ikke bare lys, og vi skiller mellom tre typer lys. Omgivelseslys er lyset vi er vant til, det er som oftest spottene eller lampene i taket som gir rommet sitt «generelle» lys. Studier viser at vår innebygde døgnklokke trives best i rom som er tilstrekkelig opplyst av slikt generelt lys. Arbeidslys er lamper som har en spesifikk oppgave. Tenk på lyset over stekeovnen, den er der for å gjøre det lettere for deg å arbeide med mat. Et annet åpenbart eksempel er en fleksibel lampe på en pult der det jobbes eller gjøres lekser. Aksentlys er lys som gir objekter litt ekstra oppmerksomhet, slik som de små lampene som henger på kunstverk på veggen. Prøv å blande disse lystypene for å se hva som passer best i akkurat ditt hjem.


 


5. Rytme

Det er kanskje rart å tenke at et rom har rytme, men som i musikken handler det om progresjon, repetisjon og kontrast. Bruk et materiale, en farge eller et mønster om igjen, for eksempel i sofaputene og i putene på spisebordstolene, eller i kunst på veggene. Progresjon vil si at noe utvikler seg, og her er et enkelt eksempel en farge som gradvis blir lysere. En rekke dekorasjoner på en hylle skiller seg mer ut dersom de alle er i forskjellige størrelser bortover. Kontrast er litt enklere å forholde seg til, det er det vi gjør når vi setter svarte møbler inn mot en hvit vegg for eksempel. Men mønstre og former kan også være kontraster. Skarpe kanter mot myke, runde kanter er også i kontrast til hverandre. Alle disse prinsippene skaper rytme i rommet, som gjør det til et mer behagelig og interessant sted å være.

Kanskje har du fått litt inspirasjon etter å ha lest dette? Det finnes selvsagt mange flere mer eller mindre kjente prinsipper fra design du kan bruke, men det viktigste av alt er at det skal være ditt hjem. Slå deg løs!